YABANCI DİL ÖĞRENİRKEN YAPTIĞIMIZ 6 HATA


Bugün herhangi bir konu anlatmak yerine herhangi bir dil öğrenirken çok sık yaptığımız 6 hatadan bahsetmeye çalışacağım. Bir konuyu öğrenmek kadar bu hataları yapmamak da çok önemli olduğundan aşağıda sıralamaya çalıştığım maddelerden mümkün olduğu kadar kaçınmaya gayret edin.


 #   yalnızca gramer çalışmak 
Genellikle dil öğrenmeye başladığımız zaman sadece dil bilgisi çalışırız. Ancak bu yöntemin faydasız olduğunu okulda gördüğümüz İngilizce derslerini düşünerek bile anlayabiliriz. Yıllarca dil bilgisi öğretmeye çalışmalarına rağmen birisinin nereli olduğunu dahi soramayacak kadar İngilizcesi olmayan arkadaşlarımız var. Dolayısıyla "okuma, dinleme, yazma ve dil bilgisi" gibi becerilerimizi birlikte geliştirmemiz gerektiğini lütfen unutmayalım.

 #   sırasına göre çalışmak 
Dil bilgisi konularını sırasına göre çalışmak bana vakit israfı geliyor. Eğer bir dil sınavına hazırlanmıyorsanız konuları sırasına göre çalışmak yerine konuşurken kullandığımız konulara öncelik vermek çok daha mantıklı diye düşünüyorum.

 #   zaman ayıramamak 
Sevdiğimiz bir şey için her zaman vakit ayırabildiğimiz halde dil öğrenmeyi bir zorunluluk olarak gördüğümüz için sürekli vaktim yok diyerek erteliyoruz. Unutmayalım ki vakit ayıramazsak katiyen dil öğrenemeyiz. Lütfen dürüstçe bir düşünün, gerçekten vaktiniz yok mu?

 #   yetenekli olmadığını düşünmek 
"Ben dil öğrenme konusunda yetenekli değilim. Ben bunu beceremiyorum." Çevrenizden mutlaka duymuşsunuzdur hatta belki de sizler de bu düşüncedesinizdir. Halbuki şuanda zaten bir dili konuşabiliyorsunuz (Türkçe). Dolayısıyla da dil öğrenebilme kabiliyetiniz olduğunu kesinlikle garanti ediyorum. Bu düşünceden en kısa zamanda uzaklaşın.

 #   hata yapmaktan çekinmek 
Aslında yaptığımız en büyük yanlış bu. Düzgün cümleler kuramayacağımızı düşündüğümüz için biraz daha iyi öğrenene kadar erteleyip duruyoruz birileriyle konuşmayı. Oysa yurtdışında bulunan insanlar neden daha kolay yabancı dil öğreniyor sanıyorsunuz? İlk başlarda her şeyi istedikleri gibi anlatamıyorlar ama hata da yapsalar konuşmaya çalışıyorlar çünkü dertlerini anlatabilmek için konuşmak zorundalar.

 #   dinlemeye zaman ayırmamak 

Bir başka yaptığımız sık hata da yeteri kadar dinleme çalışmaları yapmamamız. Halbuki dinleme çalışmaları hem konuşmamızı akıcı bir forma sokuyor hem de kelime telaffuzlarını daha kolay kavramamıza yardımcı oluyor. İlk başlarda dinleme çalışmaları yaparken metinle birlikte ses kayıtları olan içerikler tercih edelim. İleri seviyelere geldiğimizde sadece dinlemeye odaklanalım çünkü gerçek hayatta bizlere altyazı sunmayacaklar.


Sizlerin de yaptığı başka hatalar varsa yorum olarak bizlerle paylaşabilirsiniz. 



Yorum Yap

Daha yeni Daha eski