12 ÜZÜM VE İSPANYA GELENEĞİ 

Dünyanın her yerinde birçok millet yılbaşını bazı geleneksel inançlarla birlikte kutluyor. Örneğin İtalyanlara göre yeni yıl gecesi mercimek yersen yeni yılın sana iş ve para getireceğine inanılır. Çin’de kırmızı rengin sana şans getireceğini düşünürler.

Benim bugünkü yazım da bu tip geleneklere sahip bir ülke olan İspanya ile ilgili. Daha düzgün bir ifadeyle İspanya'daki bir gelenek ile ilgili.

İspanya'da yeni yılın habercisi olan "Noche Vieja" (eski gece) yani 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gece, insanlar Madrid'de bulunan Puerta del Sol Meydanı'nda toplanıyorlar. Konserler, kutlamalar vs derken saatler 12'ye saniyeler kaldığında herkes dikkatle bekliyor ve çanlar çalmaya başladığında her bir vuruş için bir üzüm tanesi yemeye başlıyorlar.

Eğer her ayı temsilen toplam 12 tane üzümü 12 saniye içinde yiyebilirsen, yeni yılın senin için çok güzel geçeceğini düşünüyorlar.

Geleneğin kaynağı ise 1895'e dayanıyor. Üzüm yetiştiricileri üzüm tüketiminden memnun olmadıkları için bir çare aramaya karar vermişler ve ortaya bu gelenek çıkmış.




Yorum Yap

Daha yeni Daha eski