Nasıl kelime ezberlerim?




Facebook grubumuzda bu konuyla ilgili çok fazla soru alıyorum. Bu yüzden bu kısa ama faydalı olacağını düşündüğüm yazıyı hazırlama gereksinimi duydum. Çok fazla uzatmadan İspanyolca'da kelime öğrenimini nasıl gerçekleştirebileceğinizi maddeler halinde sıralamak istiyorum.


 #   günlük kelime listesi hazırla 
seçeceğiniz kelimeler okuduğunuz yazılarda anlamını bilmediğiniz kelimeler olsun. sizlerin çalışmaya ayıracağınız vakitle bağlantılı olduğu için kelime sayılarınızla ilgili bir sınır vermek istemiyorum. ama tabiki günde 50-60 kelime gibi abartılı listelere de bulaşmayın derim.

 #   tekrar yapmayı ihmal etme 
yapılan araştırmalara göre beynimiz 4. tekrardan sonra öğrenmeye başlıyormuş. dolayısıyla siz de aynı gün içerisinde en az 4 kere tekrar edin. Ya da siz 4 ü boşverin ve düz hesap en az 5 tekrar yapın garanti olsun.

 #   başa dön 
kelimelerin anlamlarını yanlış hatırladığınızda listenin en başına dönün ve tüm kelimelerin anlamlarını tekrar hatırlamaya çalışın. böylece kelimeleri sürekli sıfırdan bilmeye çalışmak istemeyeceğiniz için daha iyi konsantre olacaksınız.

 #   el yazısı 
yapılan bir başka araştırmaya göre beyin el yazısıyla yazmış olduğumuz şeyleri daha kolay hatırlıyormuş. bu yüzden bilgisayardan çıktı almak yerine kelimeleri kendi el yazınız ile hazırlayın.

 #   sesli çalış 
kelimelerinizi ezberlerken ve hatırlamaya çalışırken kesinlikle sesli olarak çalışın. bu yöntem de kesinlikle öğrenmenize katkı sağlayacak.

 #   Türkçeden İspanyolca'ya 
kelime tekrarı yaparken kelimelerin İspanyolcalarından Türkçelerini tahmin etmeye çalışmayın. Türkçe'den İspanyolca'ya çevirmeye çalışın. Bu yöntem sizin konuşma sorununuzu çözecektir.

 #   cümle kur 
kelime sayınızı abartmamanızı az önce söylemiştim değil mi? eğer günde 50 kelime öğrenmeye çalışsaydınız, 50 kelime için cümle kurmaya çalışmak oldukça vaktinizi almış olacağından bu yöntemi es geçmiş olacaktınız. kelimeleri cümleyle birlikte öğrendiğinizde onun nasıl kullanıldığını da öğrenmiş oluyorsunuz. bu yöntemi kesinlikle atlamayın!

 #   kendi kendine konuş 
çok sıkıldınız,yapacak birşey mi bulamıyorsunuz? o zaman ben sizlere bir iş buldum! sanki başkasıyla konuşuyormuş gibi kendi kendinize cümleler kurmaya çalışın. böylece normal konuşma ifadelerinde bilmediğiniz kelimeleri fark edeceksiniz ve bunları da bir yere not alıp daha sonraki listelerinize ekleyin.

 #   kitap oku 
hiç şüphesiz kelime öğreniminde en önemli yöntem okuyarak öğrenmektir. kitap içerisinde kelimeler sürekli tekrar edeceğinden kelimeleri daha kolay bir şekilde hafızanıza almış olacaksınız.

 #   telefonunu kullan 
kelime öğrenimi için telefonlarınızda birçok uygulama bulunuyor. bunları kullanarak da kelime haznenizi geliştirmeyi ihmal etmeyin derim. önerebileceğim en güzel uygulama  olan ve kendimin de kullandığı "memrise" ı deneyebilirsiniz.

 #   renkleri kullan 
kelimelerinizi öğrenirken renklendirme yaparak (sıfatsa mavi, zarfsa kırmızı gibi) çalışabilirsiniz.

 #   son olarak 
ögrendiklerimizin

%40'ini ilk 20 dakikada,
%55'ini 1 saatte
%65'ini 9 saatte
%80'ini 24 saatte

unuttuğumuzu aklınızdan çıkarmayın ve tekrarlarınızı buna göre yapın.

1 Yorumlar

  1. Tam da aradığınız gibi bir uygulama öneriyorum. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.blarma.learn.spanish.vocabulary.words&hl=tr


    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski